Kinderbegeleiding
“Dingen die vaak moeilijk zijn om in woorden uit te drukken, worden tijdens dit creatieve proces tot uiting gebracht”
Kinderbegeleiding
        

 

Als ouder wil je het beste voor jouw kind en je zal alles doen wat nodig is om ze gelukkig te zien, te laten genieten van het leven en onbezorgd op te laten groeien. Onze kinderen zijn allemaal uniek en kunnen situaties heel anders ervaren.

Als volwassenen kunnen we gebeurtenissen ervaren die stress veroorzaken. We kunnen dan bij een deskundige hulp zoeken om meer betekenis of begrip daarvoor te krijgen.

Onze kinderen zijn niet anders. Zij kunnen ook een gebeurtenis als traumatisch ervaren, dat een bepaald gedrag tot gevolg heeft. Voorbeelden hiervan zijn: scheiding ouders, pesten, angst, stress, rouwverwerking, onzekerheid, agressie, etc. In zulke situaties kan ik, met mijn achtergrond als creatief kindertherapeut, kinderen de tools en strategieën bieden om hen door die periode van hun leven te helpen. Door hen een stem te geven en begrip te tonen voor hun ervaringen.

Middels creativiteit, zoals muziek, zang en dans, toneelspel, maskers, tekenen, verven, kleien e.d. wordt de nadruk gelegd op non-verbale communicatie. Dingen die vaak moeilijk zijn om in woorden uit te drukken, worden tijdens dit creatieve proces tot uiting gebracht. Het kan helpen bij het interpreteren van de gevoelens wat en waar ze iets voelen in hun lichaam, en hen vaardigheden aan te leren om met dingen om te gaan, meer inzicht en vertrouwen te krijgen en meer emotionele zelfregulering te hebben. Een ander pluspunt is dat het een goede uitlaatklep is om stress en spanning, boosheid en verdriet los te laten.
Maar het belangrijkste ingrediënt in het geheel is oprechte interesse en belangstelling. Met name de waardering en aanmoediging die ze tijdens elke stap van het creatieve proces ondervinden.

 

Het gezin erbij betrekken

Een probleem in de familie blokkeert het stromen van de liefde. Vaak zijn er op verschillende gebieden problemen binnen het gezin, die kunnen bijdragen aan het opstandige gedrag van het kind. Stressvolle situaties zoals een ouder die een baan verliest, langdurige ziekte, huwelijksproblemen of zelfs conflicten over de dagelijkse problemen kunnen een kind verontrusten, zonder dat de ouders zich hiervan bewust zijn. Het kind krijgt dan vaak sociaal-emotionele en/of concentratie- en leerproblemen, waardoor het moeilijker is om zich goed te ontwikkelen. Dit kan leiden tot agressief en ontwrichtend gedrag en soms ook tot depressie en vervreemding. Daarom is het van belang om de behandeling niet alleen op het kind te richten. Het is nodig om het gezin hierbij te betrekken om het vertrouwen te herstellen, te leren communiceren en de beste manieren te vinden om elkaar te ondersteunen en te versterken. Elk kind heeft het recht op te groeien in een warme, veilige en beschermde omgeving. Eén van de doelen is dan ook het creëren van een veilige gehechtheidsrelatie tussen de ouders en het kind.